Helvetia 

0
Rendeljen termékeket további 15000 Ft értékben és a szállítási költség ingyenes lesz!

Leg >>

Termékek

A jó alvás alapelvei

<< vissza az Noxilan

Az életünk egyharmadát alvással töltjük, ennek ellenére még nem sikerült senkinek sem teljesen tisztázni, mi is történik valójában az alvás során. Azok az elméletek, hogy azért alszunk, mert a testünknek szüksége van a pihenésre már elavultak, mert az alvással nem takarítunk meg semmilyen energiát. Egyértelmű tehát, hogy az alvás során végbemenő folyamatok körülbelül annyira fontosak, mint a napközben történt folyamatok. Hasonlóképpen vannak azok a vélemények is, hogy az alvás teljes mértékben időpocsékolás – ezek nincsenek megerősítve – mivel az alváshiánynak kitett embereknél rosszabbodik a pszicho-motoros funkció és a koncentráció képessége. Tehát azért alszunk, mert az alvás elengedhetetlen az agy megfelelő működésének fenntartásához (memória, beszéd, kreativitás) és ezzel együtt az egész szervezet megfelelő működéséhez.

Optimális alvási idő

Az alvás szükséglet minden embernél más, általánosságban az ideális alvásideje 7-8 óra, miközben a napi 6 óránál kevesebb vagy 10 óránál több alvás már egészségtelennek minősül. Az átlagos alvás ideje egyfolytában csökken, és ez ahhoz vezet, hogy a lakosság nagymértékben alváshiányban szenved. Kezdetben az alváshiány a nap folyamán ránk törő fáradtsággal jelentkezik, de később súlyos betegséghez vezethet, mint amilyen az elhízás, cukorbetegség, immunrendszer meghibásodása. Mindenkinek meg kell próbálni elegendő időt találni az alvásra – így tudna javítani a kondícióján és meghosszabbítaná az életét!

Az alvás minősége

Az alvás idejének hossza önmagában nem elegendő, ennél fontosabb a minősége. Lényeges, hogy az ember áthaladjon az alvás minden szakaszán, ezért nem ajánlott alvászavarra való tablettákat szedni, amelyek többnyire természetellenes alvást idéznek elő – kikerülik a fázis könnyebb részét és egyből a mély alvást idézik elő. Célszerűbb a természetes termékek használata, amelyek az álmatlanság okára hatnak, így hozzájárulnak a könnyebb elalváshoz és a jobb alvás folyamatához is.

Az alvás szakaszai

Az alvás több ciklusból áll, amik minden 90 – 110 perc után megismétlődnek. Minden ciklust a következő szakaszokba lehet szétosztani:

1. Non-REM alvás

Éber alvás

Az első szakasz az éber alvás, ami körülbelül tíz percig tart. Lassul az izomműködés, félig ébren vagyunk, félig alszunk és könnyen fel tudunk ébredni.

Igazi alvás

Körülbelül 20 percig tart, lassul a légzés és a szívverés.

Mély alvás

 

Az alvás harmadik fázisában az agy delta típusú hullámokat alkot, a légzés és szívverés a legalacsonyabb szinten van. A negyedik szakaszban ritmikusan lélegzünk, az izomműködés jelentősen csökken.
A mély alvás 40 percig tart és ebből a szakaszból a legnehezebb az ébredés. Abban az esetben, ha ébren vagyunk, zavaradottak vagyunk és pár percbe telik, míg teljesen alkalmazkodni tudunk.

 

2. REM alvás

A REM elnevezés (rapid eye movement = gyors szem mozgás) abból a tényből ered, hogy az alvás ezen szakaszában a szemeink gyorsan mozognak. Az agyi aktivitás nagyon erős, sőt erősebb, mint amikor ébren vagyunk. A légzésszám és a vérnyomás növekszik és álmodunk. A REM szakasza egy éjszaka során háromszor vagy ötször ismétlődik meg.

Az egészséges alvásért

Az álmatlanság legfőbb okozója a depresszió és szorongás, ezeket a felgyorsult életmód és a folyamatosan növekvő igények okozzák. Ezért fontos eltávolítani az álmatlanság elsődleges okát (munkahelyi stressz,…), olyan természetes terméket ajánlott használni, amelyek segítenek elaludni és növelik az alvás minőségét, és be kell tartani az alvás higiénia szabályait:

1. Rendszeresség

 • Próbáljon lefeküdni és felkelni egy időben, a rendszeresség pozitív hatással van az alvás minőségére.
 • Kerülje el a napközbeni alvást.

2. Környezet

 • Tegye alkalmassá a hálószobáját az alváshoz – legyen sötét és csendes, az ajánlott hőmérséklet 18°C és 20°C között legyen.
 • Ideális a lefekvés előtt kiszellőztetni.
 • Távolítsa el az összes zajforrást (ébresztőóra, ha zavarja a ketyegése).

3. Az ágy

 • Válassza el az alvást az egyéb tevékenységektől.
 • Az ágyat csupán alvásra használja. Az ágyban ne egyen, ne dolgozzon, ne olvasson, és ne nézze a TV-t.
 • Ne feküdjön le, ha nem álmos.
 • Abban az esetben, ha nem tud elaludni, foglalkozzon valamivel, amíg el nem álmosodik.
 • Az ébredés után azonnal keljen fel, ne lustálkodjon tovább az ágyban.

4. Serkentő anyagok

 • Este már ne igyon semmilyen serkentő italokat – kávét, teát, kólát, energiaitalokat.
 • Ne fogyasztjon alkoholt sem, megkönnyíti az elalvást, de megzavarja az alvás folyamatát, növeli az ébredés kockázatát és rontja az alvás minőségét.
 • Alvás előtt vagy felébredéskor az éjszaka folyamán ne dohányozzon – a nikotinnak stimuláló hatása van és megakadályozza az elalvást.
 • Kerülje el a nehéz ételek fogyasztását az alvás előtt, lefekvés előtt ne egyen (az utolsó étkezés legyen maximálisan 3 órával a lefekvés előtt).

5. Psyché

 • A fokozott pszichés stressz, az aggodalom, a stressz elnyomja a rendszeres fizikai aktivitást – ideális a rendszeres tornázás, vagy sport. Legalább 3 órával az alvás előtt ne végezzen megerőltető fizikai tevékenységét, inkább egy könnyű séta ajánlott.
 • Ne erőltesse magát fizikai tevékenységbe, ha ez épp nem érdekli magát. Próbáljon pihenni az Ön számára kellemes tevékenység mellett.
 • Vacsora után már ne próbáljon megoldani semmilyen fontos dolgot, amelyek felzavarják és megnehezítik az elalvásukat.

 

  © 2010-2023 Helvetia Apotheke